Diskuse
Je Bio opravdu Bio?
Děkujeme za pochopení.
SYETEY-KOTZOUR
Patří BIOMAT nebo biologické zbraně taky mezi BIO produkty?
Jinak platí, že mrkev ani jiná zelenina nepozná, jestli např. ledek byl z koňského pozadí nebo Kolínské chemičky......prostě taková molekula ledku nemá štítek s čárovým kódem Kvalita zeleniny je ovlivněna víc tím, kolik hodin či dnů viděla slunce nebo jestli dozrávala v kamionu.....kolikrát zmokla, chytla či nechytla plíseň....než nějakými "přirozenými" pěstitelskými okolnostmi.
BIO marketing je úspěšný.....nic proti....ale stravovat se kvalitně lze i bez tohoto Potěmkina. Rajčata z balkonu i s umělým hnojivem a ošetřením, budou po omytí velmi kvalitním produktem oproti nechutným hypermarketovým chudáčkům.....a BIO přístup opravdu nepotřebují. Vaše buňky při chemických reakcích opravdu nepoznají, zda byla kráva na alpských lukách šťastná :-)
APEG
Kde nakupujete?
V našem nejbližším obchodě vypadá i normální ovoce tak, že se to dá jíst jen zřídka, a Bio ještě hůř, takže si kupujeme jen výražně. Nevím jak jablka, ale bio citrony jsou opravdu bio, zkuste si koupit normální a bio citrón, a chvilku ho mněte v prstech, uvidíte ten rozdíl. Z bio citronu si tu kůru můžu klidně nastrouhat nebo naložit do cukru, u toho druhého bych se bála i po důkladném umytí...
kizt
Máte správný postřech autore,
Ale přeci jen je potřeba k Vašemu příspěvku malý dodatek. Při pěstování bio ovoce a bio zeleniny je potřeba vycházet : 1,za jakých podmínek ( průměrná teplota krajiny, síla zimních mrazů srážkové úhrny apod.) a k tomu vybrat vhodné odrůdy nebo sadbu, 2, dále je důležitý chemický rozbor půdy, protože všechno ke svému růstu potřebuje to svoje,když prostě potřebné živiny v půdě nebudou, tak nám vyroste prd a můžeme se snažit sebevíc. Je nutné velmi citlivě do půdy stopové prvky zapravit ale pak je otázka jestli takové výpěstky můžem nazývat bio. Já osobně si myslím ,že ne. To samé platí v živočišné výrobě. Umí si vůbec někdo představit jak dlouhý by musel být potravinový řetězec bopotravin pro zvířata, aby se konečný produkt mohl nazývat bio. Proto si myslím ,že i přes veškerou snahu tzv. biovýrobců se jedná tak trošičku o klamání zákazníka.
APEG
Re: Máte správný postřech autore,
No..pokud byste to bral takto, tak na této planetě již není a ani nemůže být nic bio, nicméně většina lidí, kteří nejsou lhostejní k životnímu prostředí si to koupí už jenom proto, že je to šetrnější než standardní výroba. Můžete namítat, že biovýroba je neekonomická, ale máte snad lepší nápad jak do sebe necpat umělý hnus v neomezené míře?
pavev1
No nevím
Asi se špatně díváš, ale málokdy je možno vidět BIO ovoce a zeleninu vzhledově lepší než normální. A je to tím, že se to právě nestříká a rychleji se to kazí a mělo by to být v chladících boxech. To ovšem v HYPO marketech nechápou. Rozhodně to takto vypadá např. v Albertech a Intersparu.
roman36
Já jablka nestříkám, pro to nemusim mít
zahrádku abych si vypěstoval sajrajt který můžu koupit v každém HM. Nehledě na to, že zahrádkáři nedokáží přesně odhadnout poměr chem. přípravků a mnohdy jsou jejich produkty horší než ty z velkosadů. Přestože nestříkám, dokážu vypěstovat jablka o kterých byla v článku řeč. Důležité je zvolit odolnou a výnosnou odrůdu. Správný řez, otrhání přebytečných jablek které berou živiny ostatním plodům, biologická ochrana vůči škůdcům, ..... k tomu stačí už jen štěstí v podobě včelstva v okolí, teplo v období květu, dostatek vláhy při růstu plodu, slunce a sucho v období dozrávání, žádná choroba v okolí a pod. Cca jednou za tři roky se úroda doopravdy vydaří.
picky
Rozdíl mezi Bio a NE-Bio?
NE-Bio farmář dělá postřiky ve dne a Bio fyrmář v noci.
Pepan A2
Re: Rozdíl mezi Bio a NE-Bio?
A rozdíl v ceně je tvoře hlavně příplatky za noční práci.
- Počet článků 57
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1690x