Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

P83e34t92r 51P31i79l45n77ý

19. 12. 2012 0:28

Chlapče

(Dovoluji si Vás takhle oslovit, vzhledem ke svému věku (74) ,a také proto, že byste mohl být už dávno mým žákem, žákem vysloužilého středoškolského kantora...), Váš blog mi přinesl velké potěšení!

Potěšení z toho, že se na gymnáziu najde student (a věřím, že nejste jediný), jenž  docela fundovaně a angažovaně vyjádří svůj názor na zcela konkrétní věc, která je pro společnost docela důležitá. Proč - to by bylo asi hodně široké diskusní téma a pro mnohé "diskutéry" těžko pochopitelné... 

Měl bych k vašemu blogu několik formálních připomínek, avšak celkově bych jej klasifikoval jako "výborný", protože sám se s jeho obsahem ztotožňuji.

Hochu, Vám to myslí a já se domnívám, že nepatříte k těm, již drží hladovku na protest - inu, však jistě pochopíte o čem mluvím... 

Zdravím Vás, držím Vám palec, abyste dobře dostudoval a měl v životě úspěch. A také přeju pěkné vánoce.  Petr Pilný

16 0
možnosti
JE

Pan Pilný to napsal za mne rychleji a lépe. Je nauvěřitelné, že v době kdy se většina takystudentů snaží všechno odfláknout a ošidit se najde někdo, kdo není líný psát a přemýšlet. Děkuji za krásný článek.

4 0
možnosti
PK

P92a31v18e10l 47K10u50r89a45l

19. 12. 2012 0:21

1) nemá smysl vyučovat šifru které rozumí pár milionů lidí uprostřed Evropy. (Valná většina světa se tím písmem prostě ani nezatěžuje)

2) Vám přijde to psaní tím písmem rychlejší? Mě ne. S dobrou propiskou vyjde rychleji ji zvednout než dělat tahy mezi písmeny... Víte proč se zavádělo spojité písmo? Kvůli inkoustovým perům... zvednutí pera a pokládání pera s hodně inkoustem dělalo kaňky- historicky je to již zcela passé. Technologie tento problém překonala.

3) Přemýšlet nad celým slovem? No to se mi ještě nestalo já si nidky nemohl vzpomenout jaké ze stupidních i/y pravidel uplatnit (ikdyž k pochopení by to bylo úplně FUK)

4) Vy se dokážete unifikovaně podepsat? Mě se to ještě nepovedlo. V Bance jsou ze mě vždycky na prášky (ví že sem to já, chodím stále ke stejné přepážce ke bývalé spolužačce) . (stabilně sebou nosím 2 doklady protože svůj podpis zkrátka NEJSEM schopen reprodukovat... může se podepsat 10x na jednu řádku, vždy to bude vypadat JINAK. (Ruce se mi klepou už od školky).

5) Veškeré poznámky si dělám už i tiskace... světe div se mám v tom i méně pravopisných chyb, asi je to tím že vidím správně napsaná slova v knihách a tak si je lépe převádím než z těch klikyháků.

6 11
možnosti
KS

Je fakt, že většina Evropy už od psacího písma ustoupila. Ale zkuste si něco po jejich dětech a mnohdy i dospělých přečíst.

2 0
možnosti
SN

:-)  Mladý pane autore...i já Vás musím pochválit ! Dnes se děckám tak všechno ulehčuje, že to je až nenormální ! Matematika je těžká, naučit se správně češtinu je těžké( knihy se nečtou, čumí se do počítače), je to až k neuvěření, jak tento národ postupně lajdačí. Ná -zorně je  to vidět na některých blozích, včetně diskuérů. Krasopis se učil i po II. světové, zažil jsem to a nelituji. Vzpomínám na písmo svého otce, který byl sedlákem, ale písmo jak natištěné. Perfektně čitelné, úhledné, pastva pro oko! A ministři školství, zvláště předposlední, podle mně trochu psychopat. Co ten vymyslel a pokazil a o kolik miliard dotací připravil tento stát, škoda se rozčilovat ! Ale byl členem správné strany, vězeňský psycholog. Nemoc z povolání! U mně máte za jedna!  R^R^R^

19 0
možnosti
Foto

Myslím, že blahodárnost psacího písma pro rozvoj jemné motoriky přeceňujete.

Co se týče zmíněného krasopisu - pracuju jako učitel a moje psací písmo je naprosto strašlivé. Není pravidelné ani ve své nevzhlednosti. Při psaní na tabuli běžně používám tiskací nebo hůlkové písmo a svým starším kolegům závidím psací písmo, které nepůsobí tak příšerně.

Mezi svými svými studenty bych napočítal na prstech ty, jejichž psací písmo bych označil za hezké. Na mně a na tom, co vidím kolem sebe, je možná vidět, že schopnost vládnout psacím písmem opravdu upadla, ale z mého pohledu nejde o nic, s čím by bylo třeba si dělat hlavu.

"A co podpis? Všemožné průkazy, nebo i nejdůležitější smlouvy právě

obsahují podpis, který se dnes používá jako porovnávací a rozlišovací

znak k padělkům. S Comenia Scriptem si člověk nevytvoří ani svůj vlastní podpis. Nebo možná vytvoří, ale bude jednoduché se jej naučit, a tak i zneužít." Ale prosím vás. Těch pár čar, ze kterých se stejně žádná pořádná písmena nedají vyčíst, dokáže naškrábat každý.

5 8
možnosti
JF

J53a88n 63F37r52o43l28í40k

18. 12. 2012 23:25

Nakonec ty tři křížky zvládne každý i poslanec. A vrátíme se do dob kdy písmo bylo jen pro starostu, obecního učitele a písaře, lékaře a faráře.;-D

8 0
možnosti
Foto

Současné psací písmo už je zjednodušené. Původní české psací písmo vznikalo někdy v polovině 19. století a na školách se učil tzv. krasopis. Ten byl před 2. světovou válkou podobně kontroverzní reformou zrušen. K dalším úpravám psacího písma došlo v 50. letech. Takže nic nového, jen jsme pozapomněli...

3 4
možnosti
SN

:-)  Karimo.....nebyl zrušen, jak píši v následujícím příspěvku měli jsme krasopis až do páté třídy, čili do r. 59 ! A možná ještě i v měšťance, než přišla Nejedlého  jednotná devítliletka, pak osmiletka a gympl končil v sedmnácti letech!!!

5 0
možnosti
Foto

mohu se samozřejmě mýlit, ale přijde mi ten odpor a strašení motorikou přehnané. Takoví "pivovarští koně".....představte si, že chtějí zrušit pivovarské koně a vozit pivo automobily. Osobně myslím, že rozvoz koňmi je tradičně osvědčený a auta se neprosadí.;-)

1 16
možnosti
Foto

Když přijdete za logopedem s dítětem, které má závažnější vadu řeči, první, co Vám poradí, je, abyste zaměstnal jeho ruce. Existuje totiž zkušenost, že motorické schopnosti rukou korelují se schopností správně tvořit hlásky při mluvení.

2 0
možnosti
RH

Comenia script je na rozdíl od klasického písma čitelný i cizincem, což je v poslední době čím dál častěji potřeba..

3 11
možnosti
ZZ

Psala jsem si s Němkou a Indem - ani jednomu z nich nedělalo psací písmo problémy. ;-)

9 1
možnosti
ZZ

Souhlasím s Vámi uvedenými argumenty. Comenia Script považuji za nešťastnou volbu, která teď sice u dětí vyhrává, protože je jednoduché se jej naučit. Nevýhody se ale projeví o něco později. A na nápravu bude buď pozdě, nebo bude složitá (a možná i drahá).

14 3
možnosti
MM

Také se připojuji k Vašemu názoru a souhlasím s autorem. Dnes je totiž takový trend - všechno co nejjednodušší, co nejrychlejší, co nejsnazší... V některých věcech je to samozřejmě na místě. Ale to stálé zjednodušování a z toho plynoucí stále větší ne -myšlení ve školách je opravdu smutné. Moc smutné. Lidé budou stále omezenější (i když technicky a počítačově možná zdatní) a stále snadněji manipulovatelní a ovladatelní. Nemyslet a nepřemýšlet je velmi nebezpečné! Mozek je třeba cvičit, k přemýšlení je třeba dávat podněty. A to dnes při tom všem zjednodušování a omezování nároků chybí. Přemýšlet znamená hledat souvislosti, spojitosti, odlišovat podstatné od nepodstatného, tvořit si závěry, názory, nepapouškovat. A na čem se to mají děti učit? Co mají spojovat, mezi čím mají hledat souvislosti, jak se učit odlišit podstatné a nepodstatné, když chybí čím dál víc základní znalosti? Pan Piťha jednou řekl: "Ano, přemýšlet, ale musí být o čem!" A měl pravdu.

Klobouk dolů, pane autore, jste mladý a jak je vidět, Vy přemýšlet umíte.R^ Kéž by takových jako Vy bylo víc!:-)

15 1
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1690x
V roce 2018 jsem úspěšně dokončil magisterské studium žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.