ČNB jako neomezené teritorium prezidenta

8. 02. 2015 15:48:14
Mezi změny ústavy, které mají omezit prezidentovy pravomoci, zařadila Sobotkova vláda také jmenování členů Bankovní rady. Nově u něj má být zavedena kontrasignace. Zeman s tím ale nesouhlasí, přestože ještě před patnácti lety stál na druhé straně barikády a snažil se o něco podobného.

Psal se rok 2000. Doba opoziční smlouvy, menšinová vláda sociální demokracie v čele s premiérem Milošem Zemanem, která chtěla několikrát oklikou měnit ústavu a nastolit nové politické pořádky do budoucna.

V případě centrální banky měla členy Bankovní rady navrhovat prezidentovi vláda, rozpočet ČNB by měl mít dvě poloviny, z nichž o jedné by rozhodovali politici a dále zaváděla povinnost ČNB dohadovat se s vládou na inflačním cíli a na režimu kurzu vůči zahraničním měnám. To zmiňuje ve své knize „Vládneme, nerušit“ Erik Tabery.

Změny pravomocí nešly ale přes novelu ústavy, ale zákona o ČNB, což odporovalo a dodnes odporuje české ústavě. „Domnívám se, že náš ústavní pořádek unese, když bude schválen zákon o ČNB a několik týdnů poté bude provedena nezbytná formální úprava,“ prohlásil Vlastimil Tlustý, jak uvádí Tabery ve své knize. Formálními úpravami je myšlena změna ústavy.

Není divu, že proti takovému obcházení ústavního pořádku podal prezident Havel ústavní stížnost a uspěl. Podivný zákon musel být zrušen.

Nyní se chystá také změna jmenování členů Bankovní rady, nicméně už ne formou zákona o ČNB, ale změnou ústavy – tedy jediným možným procesem. Ke jmenování by měla být nutná kontrasignace. Prezident Zeman označil tuto změnu za špatnou, že se tím bude politizovat ČNB. Jeho patnáct let staré změny ovšem šly, jak jsem nastínil, ještě mnohem dál.

Spolupodepisování nebo politické rozhodování provází celou státní moc a všechny její kontrolní, méně či více nezávislé orgány. Ústavní soudce musí prezidentovi schválit Senát. U NKÚ se musí hlava státu řídit návrhy Poslanecké sněmovny.

Nejde tak o nic jiného než o boj o větší pravomoci jedné a druhé strany. Když byl Zeman premiér, chtěl mít na centrální banku alespoň nějaký vliv, teď když je prezident, nechce ztratit absolutní vliv, jaký čeští prezidenti mají. Sama hlava státu je navíc také politikem, takže jakékoliv její rozhodnutí je rozhodnutím politickým. Jeho neomezená moc kohokoli si najmenovat do centrální banky a navíc přímo určit, kdo bude guvernér a kdo viceguvernér, může být do budoucna i pravomocí nebezpečnou. Prezident, ať už Havel, Klaus, nebo Zeman nebyl a není v této věci nijak kontrolován.

Autor: Marek Osouch | neděle 8.2.2015 15:48 | karma článku: 9.34 | přečteno: 495x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 126 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.27 | Přečteno: 541 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 520 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1690

V roce 2018 jsem úspěšně dokončil magisterské studium žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...