Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J81a73n 40R78á19ž

26. 7. 2014 15:39

Ad Ladislav Mika:  v ČR se nevolí do Poslanecké sněmovny poslanci, ale politická strana a poslanci jsou jen a pouze nástroji její politiky v zákonodárném sboru. Každý, kdo se nechá na kandidátku politické strany zapsat, musí podle svého nejlepšího svědomí a vědomí,  souhlasit nejenom s volebním programem strany, ale i s jejími vnitřními předpisy, kterým je i jednací řád poslaneckého klubu. Jestliže tedy existuje vnitrostranický předpis, že poslanec musí být při svém hlasování loajální k většinovému názoru poslaneckého klubu, když se jedná o hlasování týkající se zájmu politického programu strany nebo jiného bodu jednání o kterém vedení strany prohlásí, že je pro stranu důležité,  musí každý poslanec i podle "svého nejlepšího svědomí i vědomí", hlasovat tak, jak rozhodne poslanecký klub.  Wágner nebo později Pohanka / Melčák z ČSSD, popřípadě Tluchoř a spol. z ODS, předvedli názorně jak to dopadne, když se tato zásada  nedodrží! Nedivme se: To je princip nepřímého volebního systému, kde se volí politické strany!

Za první republiky zcela jasně platilo, že mandát nepatří poslanci, ale straně!   A to všichni obdivovatelé Masaryka tvrdí, jak byla demokratická. 

P.S. Moje osobní zkušenost zcela jasně napovídá, že slib poslance nebere nikdo, opravdu nikdo z poslanců, vážně. Může se nám to nelíbit, ale to je tak vše, co můžeme v tomto systému voleb, dělat!

1 0
možnosti
VH

Hrubě se   m ý l í t e!!   V ČR  se volí  poslanci  na kandidátkách stran. Poslanci, nikoliv strany (i když strany pak nelogicky za to žerou prachy).  Poslanci    n e s m í   být vázáni žádnými příkazy (článek 26 Ústavy).  Ne, nejsem idealista, vím, že si z ústavy dělají trhací kalendář poslanci 23 let, a prezidenti nejméně deset.  Nikdo se v ČR nemůže vzdát svých budoucích práv (učiní-li tak, je toto jednání právně neúčinné). Tedy ani budoucí poslanec práva hlasovat dle osobního přesvědčení. (Vím, že bojují o místo na kandidátce v příštích volbách. Poslanectví je příliš dobré koryto.)  Nikdo nesmí hlasovat nějakým způsobem jen proto, že tak rozhodl jeho klub. (Ovšem může se nechat libovolně uplácet, jak rozhodli soudci podle nejlepšího vědomí a svědomí.)

    Takže prosím nemaťte zdejší čtenáře.  Neexistují přeběhlíci. Neboť volba klubu nemůže být ničím vázána. Pokud tedy uznáváme Ústavu. (Já vím, v soudních rozhodnutích máme o jejím (zne)užívání vzor.)

0 0
možnosti
JL

Vas pohled na senat je naivni. Zde je aspon neco demokratickeho v nasem politickem zivote. Senator je zvolen jako jedinec, ne jako "ovecka do stada". Ma byt samostatne myslici JEDINEC! Jeho prislusnost k jakekoliv strane je jen naznak pred volbami, jak jako kandidat a potom jako senator bude premyslet. Zda bude vsak volit 100% jako jeho strana., nemusi byt pravda. Muze mit a mel by mit na vec, pro kterou hlasuje, SVUJ nazor. Tak by mel volit! Skoda, ze nemame stejny system i ve snemovne!!

0 0
možnosti
LM

Ale to samé platí i u poslanců, hlasují dle svého nejlepšího svědomí a vědomí. nikoliv dle svědomí a vědomí strany, tedy měli by, ale samozřejmě že to tak není. JInak senát vedený komunistou bude těžko nějak demokratický.

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1690x
V roce 2018 jsem úspěšně dokončil magisterské studium žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.