Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Kdysi v dobách totality.

Soudružka profesorka ruštiny: "Skloňujte slovo jábloko"

Student: "Ja blóko, ty blóko, on blóko"

4 1
možnosti
Foto

Kde jste doteď žil a nebo spal?

V tisku, řekněme "seriózním" (ačkoliv-který dnes je takový?) se dočkáte nejen "novotvarů", ale i pravopisných chyb. O chybách moderátorů v TV, dokonce i v hlavní zpravodajské relaci, ani nemluvě. Jenže ono se vše nějak uvolňuje - morálka, úcta k lidem, tak není divu, že i čeština.

Otázkou je, kde je přijatelná míra. Vámi zvolený případ je jistě za hranou, ale na druhé straně nelze změnám jazyka bránit za každou cenu.

7 1
možnosti
JL

Tohle nelze vyhodnotit jako možnou změnu jazyka, ale jednoznačně jako paskvil.

4 1
možnosti
TV

Dobrý den. I když se vám to nezdá, hlavu si s tím lámeme. Naše jazyková lektorna preferuje postup, kdy se antická podoba se používá u lidí, kteří v té době žili (Prometheus, bez Promethea), u lidí žijících dnes se přiklání ke skloňování typu Pistorius, bez Pistoriuse. Cituji: " Tzv. antický způsob skloňování se tedy neuplatňuje vždy, když jméno končí na -as, -us, -es, -os. Patří-li jména tohoto typu novodobým nositelům (a pisatel nechce záměrně zdůraznit jejich antický původ) nebo jde-li o jména jiného než latinského či řeckého původu, která však mají zakončení obdobné jako jména antická, neodtrháváme v nepřímých pádech zakončení -as,  -us, -es, -os, ale přidáváme pádové koncovky k celému jménu (Angus – 2. p. Anguse). Podle zakončení můžeme do této kategorie zařadit i polatinštělá jména jako Kramerius, Pistorius, Mathesius."

2 1
možnosti
MP

;-( přesto to vypadá jako psaní od dementa.

V jistém nejmenovaném městě mají Claudiusovu ulici, vždycky nadskočím, když kolem té cedule jedu.

7 0
možnosti
Foto

Před chvilkou mě zaujala na Novinkách zpráva "Klaus pokřtil knihu My, Evropa a svět ve středu". Správně mělo být "Klaus ve středu pokřtil knihu My, Evropa a svět", jinak si mohu myslet, že kniha se jmenuje My, Evropa a svět ve středu :-)

3 6
možnosti
TH

Nechapu minusy, vzdyt to fakt vypada, ze streda je v nazvu knihy. 8-o

1 1
možnosti
PD

Tolstoj bez tolstolobika ;-)

9 1
možnosti
Foto

Totéž jsem syčel dnes u rozhlasových zpráv! Ještě jsem si přibrumlal: "Jo, a Dius, a bez Zea..." ;-D

5 1
možnosti
MS

Pane Závladský poraďte mi, prosím (beru vás jako znalce, vaše blogy o češtině byly skvělé), zaujal mne nedávno titulek u nějakého bulváru- "Eva Herzigová v bazénu jen se sandálkami na nohou"- škublo mi to očima, sám bych napsal "se sandálky", ale třeba už se i tento výraz nějak významově posunul ;-)

Chvíli jsem bojoval s pokušením napsat redaktorce onoho článku svou výtku, ale jelikož jsem ani na třetí pokus nenašel žádný kontakt ani na ni, ani na redakci, vzdal jsem to.

5 1
možnosti
BM

Naši novináři si se jmény hlavu nelámou.... A což teprve různí moderátoři...... to je čeština8-o

6 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS