Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ormir

30. 7. 2011 11:35
V poslední době je čím dál více čtu rozhovory s lidmi

o Africe a společným znakem je, že všichni nad Afrikou lámou hůl. Jako poslední o tom hovořila herečka L. Krbová. Uvedla, že viděla utrpení v různých koutech světa, ale všichni měli jedno společné, měli snahu s tím něco dělat. V Africe je tomu ovšem jinak, tam si po desítkách let pomoci od zbytku světa zvykli sedět na zadku a čekat až přijde potravinová pomoc. A tohle se nutně musí změnit. Afriku je třeba vyléčit z této apatie a naučit je zase pracovat, aby se uživili.

0 0
možnosti

Lesní sběř

30. 7. 2011 10:40
Což o to...

...já bych je i rád krmil, kdyby byla záruka, že zůstanou kde jsou a nepolezou nám do Evropy. Jenomže bohužel, zatím to vypadá tak, že čím více je krmíme, tím více nám sem lezou. ;-)

0 0
možnosti

Karl Novak

30. 7. 2011 10:29
Odpověď je poměrně jednoduchá.

Kdo chce pomáhat, ať pomáhá. Sám a za své !!

Ovšem není v žádném případě úkolem našeho státu ani EU vydávat (pod hrozbou násilí vybírané) daně daňových poplatníků na pomoc do zahraničí.

0 0
možnosti

Světlonoš

30. 7. 2011 1:41
zajímalo by mne

co může mladý člověk jak ty vědět o Africe. Jen opakuješ předsudky. Skrze předsudky se svět zdá jednoduchý, ale většinou to nevede k pravdě. Sorry za filosofické poučky, asi ti nemá cenu nic moc psát. Na rozdíl od tebe jsem v Africe několik měsíců strávil. Bez toho aby to člověk zažil, tak je to jako když panic píše traktáty o sexu.

0 0
možnosti

emersonskej

30. 7. 2011 0:54
Jenom malá technická...

Afrika je TŘETÍ největší světadíl po Asii a Americe !!!

0 0
možnosti

laduk

29. 7. 2011 21:39
hm..

Vidím tu jedno špatné vyjádření nebo omyl. Ti lidé nespekulují o tom že nebudou nic dělat a budou dostávat pomoc a množit se. Podle mne jsou  v zajetí vzorců chování z pravěku a prostě jen primitivně přežívají. Ale jsou tady revoluční síly, které se dokázaly zbavit koloniálních vládců a nechal bych řešení na nich. Je to jejich zodpovědnost, že jim tam lidi umírají hladem. Pomoc ano ale ne nepřetržitá, je to jejich věc.

0 0
možnosti

hafusak2

29. 7. 2011 20:53
U tohoto problému nevidím brzký konec.

Kdekdo se tu ohání politikou, vzděláním, ale naprosto se přehlíží ony vývojové etapy lidstva /sběrači, lovci, pastevci, usedlí zemědělci/. Ještě v polovině minulého století se vyskytovali sběrači, ve vnitrozemí lovci, jen při pobřeží a na savanách pastevci. Skutečně usedlí zemědělci jenom na pár místech začínali. Každá z těchto etap trvala v Evropě tisíce let a v Africe by to mělo  /i s obdobím kolonizace/ proběhnout najednou za nějakých 150 let? Podívejte se na takové pastevce: Když jejich dobytek na místě zničí veškerou vegetaci a lidé useknou poslední strom a keř kvůli dříví na oheň, tahnou likvidovat přírodu o kus dál a poušť se utěšeně rozrůstá. Průmyslový rozvoj byl v minulosti prakticky nemožný, neboť veškerý průmysl a doprava předminulého a značné části minulého století byly založeny na uhlí, které se v Africe vyskytuje jen na pár místech. Afričané proto nemají tendenci setrvávat na jednom místě a něco trvalého budovat. To je mentalitou. Rovněž to, že kmeny se vraždí pro nic.

0 0
možnosti

hafusak2

29. 7. 2011 20:59
Re: U tohoto problému nevidím brzký konec.

Pokračování: Jenže když si to vyřizovaly oštěpy, tak se toho po pár zraněních nechalo a byl dále klid. S použitím dnešních zbraní se míní vyhladit vzájemně úplně. Chybí tam jakékoliv vyšší autorita, kterou třeba ve své době reprezentovala koloniální správa. Je to jako kdyby ona tlupa lovců mamutů z románu Eduarda Štorcha najednou odněkud dostala hromadu samopalů s náboji - ponechávám na fantazii každáho, co by asi tak nastalo.

Zkuste se na to lidé podívat i z této stránky.

0 0
možnosti

Kozel_

29. 7. 2011 18:31
Radši nepiš, o čem moc nevíš

Levicoví géniové se ohánějí touto myšlenkou, místo dávat hladovějícím potraviny je naučit si potraviny vypěstovat. Proč říkám levicoví? Protože např. socialistické režimy dříve v podstatě nepomáhaly, nepočítám tam sovětský vývoz zbraní za peníze ani "pomoc", kde byla jistá mnohonásobná ekonomická návratnost. Myslím pomoc, kde nečekám zpět, že mi to něco přinese. To heslo vypadá tak rozumně, ale zpravidla má jen krýt vlastní lakomost, která ostře kontrastuje s proklamovanou solidaritou. Byly to právě USA, které dávaly a dávají do Afriky a nejen tam obrovské částky pomoci. Ano, komunisté a socialisté hned začnou křičet o kolonialismu nebo ekonomických zájmech. Přitom je mnohy zcela prokazatelné, že užitek pro USA z toho bude nulový, dokonce i co se přízně vůči jejich zemi týče.

Podle socialistů je lepší nechat ty lidi pochcípat (omlouvám se za výraz, ale nechci použít neutrální slovo) a mluvit o vzdělávání.

0 0
možnosti

Kozel_

29. 7. 2011 18:36
Re: Radši nepiš, o čem moc nevíš

Přitom např. když vystuduje řada lidí z Afriky vš, tak efekt je ten, že

tito lidé se skvěle uplatní v Evropě nebo Americe a do rodné země se už

nevrátí, leda jako hosté za rodinou.

Když jsou umírající lidé, tak je jim třeba pomoci - hned. Když se nepomůže, nebude moc koho učit, jak tou motykou. Ale problém je jinde. Nejde vůbec o technologie. Ti lidé umí např. pěstovat potraviny. To ale dnes nestačí, pokud člověk žije v městě a ne na vesnici u svého políčka a stáda koz. K chudobě vedou v prvé řadě nedemokratické režimy a nezájem vládců o bídu obyvatel (sami dokáží mít neskutečný přepych), pak špatně nastavená ekonomika, ať v rámci země tak i mezinárodního obchodu, pak až snad i pracovní návyky a kvalifikovanost lidí. Naučit se pracovat v továrně na auta, to vážně by ti černoši zvládli dobře. U takohých Ukrajinců vůbec není problém v pracovitosti lidí. Ti lidé u nás pracují více než většina našich lidí.

0 0
možnosti

Romiiik11

29. 7. 2011 18:10
Dneska je budete živit v Africe a za pár let je

budete živit v Evropě. A to už asi moc příjemné nebude. Takže si můžete vybrat sám.

1 0
možnosti

Livrak7

29. 7. 2011 18:02
:-)

Když jim pošlem motyky, daji je do kouta a už se o ně dál zajímat nebudou. Jiná mentalita. Kdyby chtěli makat, uzž by přece dáááávno něco dělali.;-)

0 0
možnosti

Politicky korektní lež

29. 7. 2011 18:04
Re: :-)

omyl. Násady se dájí spálit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1690x
V roce 2018 jsem úspěšně dokončil magisterské studium žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.