Zrušením Schengenu zrušíme základ Evropské unie

„Obnovme kontroly na hranicích!“ hlásají už nejen lidé v Česku, ale také největší evropské zemi Německu. Tam už o tom mluví dokonce politici. 

Pokud ale k něčemu takovému dojde, zrušíme základ, na kterém Evropská unie vyrostla, a tím je volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu – základ už z padesátých let.

Evropská unie čelí krizi, kdy ji zavalují uprchlíci z Blízkého východu a Afriky. To je pravda. A politici si nevědí rady, co s nimi. Vracet je domů? Vůbec je nepřijmout? Jak zamezit tomu, aby vůbec do Evropy přišli?

Zrušení celnic v České republice v roce 2007 se vítalo, oslavovalo, z celnic vznikla muzea. Kam ale tito celníci odešli? Zůstali u celní správy? Základem Schengenu je volný pohyb mezi státy a zvýšená ostraha vnějších hranic. Jenže. Vnější hranice sousedí s mnoha státy a každý stát to bere po svém.

Laxní Itálie je už naštvaná, že Evropa nic nedělá pro snížení počtu migrantů. Vedle Řecko, které stále utíká hrobníkovi z lopaty a na uprchlíky už vůbec nemá čas anebo Španělsko. Každý si provozuje ostrahu hranic Evropské unie podle sebe. Nevím, že by existoval nějaký evropský orgán, který by ostrahu vnějších hranic kontroloval a organizoval. Proč?

Každá země hlídá hranice po svém, ale uprchlíci by se měli podle evropských politiků solidárně rozdělat do všech zemí Unie. (Že chtějí převážně do Německa, Velké Británie a Skandinávie ponechám bez komentáře) Evropa by měla mít za vnější hranice společnou odpovědnost a společně je hlídat. Nenechávat to jen na Italech, Španělech a zruinovaných Řecích. Do každé země na hranici EU mohli zamířit celníci z vnitrozemských států. Měli by společný dohledový orgán v Bruselu a pak by také za případné problémy s imigranty mohla celá Evropská unie.

Obnovením hraničních kontrol mezi evropskými státy se nic nevyřeší. Naopak zhorší. Někdo tomu bude věnovat větší pozornost a chytat je, jinde je budou nechávat volně projít a odejít do vysněných zemí. Zavedením kontrol navíc už Evropská unie nebude mít důvod existence.

Autor: Marek Osouch | středa 12.8.2015 16:03 | karma článku: 11,42 | přečteno: 550x