Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S občanskou pasivitou kráčíme k obecnému referendu

Máme za sebou volby a na mnoha místech i spoustu referend. Před námi teď leží připravovaný zákon o obecném referendu, který má zanést další prvek přímé demokracie do našeho politického systému. Otázkou je, zda o referendum vůbec lidé stojí.

Účast u komunálních voleb se vyšplhala na čtyřiačtyřicet procent, v druhém kole senátu účast nedosáhla ani pětiny oprávněných voličů. Kromě voleb však měli lidé nejméně na sedmnácti místech po celé České republice možnost rozhodnout prostřednictvím místního referenda. Zhruba v polovině případů však bylo referendum neplatné, přestože se konalo zároveň s volbami. 

Referenda, která byla platná, se týkala většinou kontroverzních témat nebo problémů, které lidé řeší spolu. V Bystřici nad Pernštejnem lidé rozhodli, že ve městě nebude závod na výrobu jaderného paliva nebo v Černé Hoře na Blanensku rozhodli o vystoupení ze Svazku vodovodů a kanalizací okresu Blansko.

V osmi případech ale bylo referendum kvůli nízké volební účasti neplatné. Vypadá to, že lidé nemají zájem o rozhodování ve věcech veřejných, které nejsou nijak zvlášť kontroverzní. Nejlépe to dokládá výsledek komunálních voleb v Praze, které vyhrálo hnutí ANO. Hnutí slíbilo všechno prostě vyřešit. Pohodlný občan tak bude mít pokoj a klid. Co by se měl ještě zabývat tím chodit k referendu a rozhodovat o tom, jestli má nebo nemá vyrůst ve městě nějaké sportoviště. Pokud by se ho však téma nějak dotýkalo, tak přijde. 

Nízká volební účast je o to zarážející, že politici dopřávají voličům komfort v podobě dvou dnů voleb. Když už bych tedy jeden den náhodou nemohl, mám další den ještě druhou možnost. Ani to ale lidi nedonutí uplatnit své volební právo. 

Obecné referendum, ve kterém by měli možnost všichni rozhodovat, by tak bylo pro voliče jen další otravou chodit někam vhazovat lístek. Představme si celorepublikové referendum o zákazu hazardu. Populární téma, pro které by aktivisté jistě sehnali dostatek podpisů, jak tomu teď bylo na mnoha místech v souvislosti s komunálními volbami. Z celkových šesti referend o hazardu však je platné pouze jedno. K ostatním nepřišel dostatek voličů. Podobně to můžeme čekat i u celostátního referenda. 

Dosud jediné platné celostátní referendum bylo o vstupu České republiky do Evropské unie. Při sepisování ústavního zákona, který referendum zajistil, politici raději neriskovali povinnou minimální účast u referenda. Asi věděli proč. Ve výsledku účast sice přesáhla padesát procent, Ve srovnání s ostatními referendy o přistoupení je to však velmi nízké číslo. V pobaltských republikách přišlo zhruba sedmdesát procent všech voličů.

Pokud se něco mimořádného nestane, budou volby až na podzim 2016, kdy se budou volit krajská zastupitelstva a opět třetina senátu. Takto velká pauza by nás měla čekat na velmi dlouhou dobu. Dalšího roku bez voleb bychom se totiž měli dočkat až v roce 2027. Mezi rokem 2016 a 2027 vychází v současnosti na každý rok alespoň jedny volby. Lidé tak jsou neustále vystaveni nějaké politické kampani, koho mají volit a nevolit. Když k tomu ještě přibude nějaké referendum, tak se můžeme dočkat, že volební angažovanost lidí bude dále klesat. Pokles navíc nezastaví ani změna volebního dne, ani zkrácení voleb ze dvou dní na jeden, ale jedině změna politické kultury. Pak má smysl uvažovat o referendu na celostátní úrovni.  

Autor: Marek Osouch | neděle 26.10.2014 11:01 | karma článku: 5,48 | přečteno: 300x
  • Další články autora

Marek Osouch

Hra na kočku a myš: Tuhý honí Šlachtu

Rezignace, zděšení a ostré výměny názorů provázejí plánovanou reorganizaci policie a sloučení dvou celostátních útvarů ÚOOZ – Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu – a ÚOKFK neboli zkráceně protikorupční policie.

10.6.2016 v 16:20 | Karma: 19,91 | Přečteno: 646x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

Zrušením Schengenu zrušíme základ Evropské unie

„Obnovme kontroly na hranicích!“ hlásají už nejen lidé v Česku, ale také největší evropské zemi Německu. Tam už o tom mluví dokonce politici.

12.8.2015 v 16:03 | Karma: 11,42 | Přečteno: 550x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

ČNB jako neomezené teritorium prezidenta

Mezi změny ústavy, které mají omezit prezidentovy pravomoci, zařadila Sobotkova vláda také jmenování členů Bankovní rady. Nově u něj má být zavedena kontrasignace. Zeman s tím ale nesouhlasí, přestože ještě před patnácti lety stál na druhé straně barikády a snažil se o něco podobného.

8.2.2015 v 15:48 | Karma: 9,34 | Přečteno: 495x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

ČSSD jako schizofrenik

Vedení ČSSD zrušilo svou stranickou buňku v Duchcově, kde její členové uzavřeli koalici mimo jiné s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka považuje DSSS za extremistickou stranu. Ptám se – a co KSČM?

13.12.2014 v 16:48 | Karma: 26,74 | Přečteno: 676x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

Média podle Zemanových příznivců rozmazávají jeho vulgarity

Kromě červených karet mohli lidé minulý týden v Boskovicích spatřit transparent Zemanových podporovatelů s nápisem „Respektujeme demokraticky zvoleného prezidenta“. Jeden z lidí, který jej držel, se představil jako Jakub. Příjmení nechtěl sdělit z obav o svou rodinu. Nevnímá to ale tak, že by se bál říci svůj názor.

8.12.2014 v 21:39 | Karma: 19,38 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1690x
V roce 2018 jsem úspěšně dokončil magisterské studium žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.