Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Školství se musí reformovat zdola

Státní maturity, plošné testování páťáků a deváťáků a nově také plán na jednotné přijímací zkoušky. Zlepší se ale vzdělávání nějak, když stát nastaví jen laťky, které je nutné překonat?

Napsal jsem, že je třeba školství reformovat zdola. Zároveň však musím dodat, že první krok musí být shora. Kdo dnes jde studovat pedagogické fakulty? Několik jednotlivců opravdu se zájmem a další většina, která chtěla jít jinam, ale nedostala se tam. „Je to taková ta záchrana, abych nějakou tu vysokou měl. V nejhorším půjdu učit.“ Jak v nejhorším? Jak ten, kdo tam ani nechtěl a nebaví ho to? Školství je základem pro vše ostatní v jakémkoliv státě od zdravotnictví po obranu. Pokud tedy nebudou na školách dobří učitelé, které jejich práce baví a kteří budou mít vzhledem ke svému poslání pro společnost nadstandardní platy, tak se nic nezmění.

Jednoznačný důraz se tak musí klást na učitele, a to už od základní školy. Pokud zde budou kvalitní učitelé, tak to bude jedině dobře a nemusíme dělat experimenty s plošným testováním. Sám proti testování ale v současné době nic nemám, když bude sloužit k následné reflexi pro školy, že se mají zlepšit. Svou úrovní ale zároveň musí skutečně odpovídat tomu, co mají žáci znát podle rámcových programů.

Dostáváme se k jednotným přijímacím zkouškám na střední školy. To jsem jednoznačně pro. Aby člověk mohl na střední školu, musí splnit nějaké minimum znalostí ze základní školy. Záležet samozřejmě musí, zda se bude jednat o učiliště, střední odbornou školu, či gymnázium. Nemůže však fungovat oblíbené a jednoduché nabírání na průměr. On si ještě deváťák dvakrát rozmyslí, kam si tu přihlášku dá.

Dostal jsem se na střední školu, která musí být sestavena také samozřejmě z kvalitních učitelů. Své místo zde již mají také rodilí mluvčí, kteří ale studenty musí skutečně donutit mluvit, a to na úrovni střední školy, nikoli jen fráze, jak se jmenuješ a jak se máš.

Mám zkušenosti z gymnázia, tak popíšu je. Zde se musí přestat v rámci sestavování školních osnov rozlišovat mezi nižším a vyšším gymnáziem, ale musí se rozlišovat mezi osmiletým (příp. šestiletým) a čtyřletým gymnáziem. Vyšší třídy víceletého gymnázia musí být o stupeň výš než čtyřleté. Pokud se totiž třída v přechodu z nižšího gymnázia na vyšší srazí na úroveň lidí, kteří na gymnázium přišli z devátých tříd základních škol, tak tím přestává víceleté gymnázium dávat smysl. I když je stejný výstup ze školy ve formě státní maturity, musí mít absolvent víceletého gymnázia více znalostí než absolvent čtyřletého. Od toho už víceleté gymnázium existuje.

A dostal jsem se k populárním státním maturitám. Dvě úrovně, jedna úroveň a teď nově plánované tři úrovně, respektive dvě, třetí budou závěrečné zkoušky na učilištích. Proč ale více úrovní? Gympláci to mají lehké, studenti odborných škol velmi těžké. Nelze srovnávat jedno s druhým. Ano, nelze, ale bude rozlišovat někdy někdo tyto dvě úrovně? Srovnáme všechna gymnázia jednou (těžší) zkouškou a všechny odborné školy druhou (lehčí) zkouškou. Budou mít za tu těžší úroveň gymnazisté nějakou kompenzaci, nebo to jen prostě budou mít těžší, že jsou z gymplu? Myšlenka, že by vyšší úroveň maturity byla vstupenkou na vysokou školu, se nepovedla, a tak ani dvě úrovně dál nedávají smysl. Pokud by tomu tak bylo, je to zcela logický a smysluplný krok. A jak by měla maturita vypadat, ať už s jednou nebo dvěma úrovněmi? Jasné jsou tři základní předměty pro všechny maturanty – český jazyk, cizí jazyk a matematika. Neúspěchy u maturity z matematiky zavedení povinnosti dávají jednoznačně za pravdu.

Vše by ale mělo jít zdola nahoru, nikoli naopak jak se děje.

Autor: Marek Osouch | úterý 6.5.2014 22:44 | karma článku: 6,74 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Marek Osouch

Hra na kočku a myš: Tuhý honí Šlachtu

Rezignace, zděšení a ostré výměny názorů provázejí plánovanou reorganizaci policie a sloučení dvou celostátních útvarů ÚOOZ – Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu – a ÚOKFK neboli zkráceně protikorupční policie.

10.6.2016 v 16:20 | Karma: 19,91 | Přečteno: 646x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

Zrušením Schengenu zrušíme základ Evropské unie

„Obnovme kontroly na hranicích!“ hlásají už nejen lidé v Česku, ale také největší evropské zemi Německu. Tam už o tom mluví dokonce politici.

12.8.2015 v 16:03 | Karma: 11,42 | Přečteno: 550x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

ČNB jako neomezené teritorium prezidenta

Mezi změny ústavy, které mají omezit prezidentovy pravomoci, zařadila Sobotkova vláda také jmenování členů Bankovní rady. Nově u něj má být zavedena kontrasignace. Zeman s tím ale nesouhlasí, přestože ještě před patnácti lety stál na druhé straně barikády a snažil se o něco podobného.

8.2.2015 v 15:48 | Karma: 9,34 | Přečteno: 495x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

ČSSD jako schizofrenik

Vedení ČSSD zrušilo svou stranickou buňku v Duchcově, kde její členové uzavřeli koalici mimo jiné s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka považuje DSSS za extremistickou stranu. Ptám se – a co KSČM?

13.12.2014 v 16:48 | Karma: 26,74 | Přečteno: 676x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

Média podle Zemanových příznivců rozmazávají jeho vulgarity

Kromě červených karet mohli lidé minulý týden v Boskovicích spatřit transparent Zemanových podporovatelů s nápisem „Respektujeme demokraticky zvoleného prezidenta“. Jeden z lidí, který jej držel, se představil jako Jakub. Příjmení nechtěl sdělit z obav o svou rodinu. Nevnímá to ale tak, že by se bál říci svůj názor.

8.12.2014 v 21:39 | Karma: 19,38 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1690x
V roce 2018 jsem úspěšně dokončil magisterské studium žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.