Ta lidská povaha...

Lidská povaha je skutečně zvláštní a dokonce sám člověk je zvláštní živočišný druh. Dokázal se díky svým vynálezům a objevům přemnožit do neskutečných šesti miliard. V poslední době se ale lidstvo dostalo etapy, kdy se z člověka moudrého, začíná stávat „člověk hrbatý“ nebo „člověk sedící“.

 Naše čím dál více lenošná společnost je zvyklá na obrovská obchodní centra. Lidé nasednou do svých aut, nakoupí věci, které ani nepotřebují, a odjedou domů. Existují ve společnosti však i zvláštní jedinci, kteří chodí koupit chleba do pekařství, baterku do elektry a jsou překvapeni, když zjistí, že se ve městě bude stavět další supermarket v místě, kde již stojí další čtyři. Ať už se ale super- hyper- nebo jakýkoliv jiný market postaví kdekoliv, bez auta do obchodu neuděláme krok. Přiznejme si to! V minulosti měl člověk výpravu do obchodu a zpět dokonce i jako slušnou procházku, při které si neúmyslně zacvičil a nepotřeboval chodit do nějakého fitness centra. Není tak divu, že fitness centra začala vznikat až v poslední době. Před několika lety by se nejspíš neuživila.

  21. století nám přináší stále do života nové a nové vymoženosti. Když ji má on, musím ji mít i já. Soused má nové auto, tak proč my bychom taky měli mít pořád tu starou „popelnici“? Předhánění v nejnovějších modelech je v dnešní době na denním pořádku. Pokud člověk nemá něco, co ten druhý považuje za samozřejmost, tak prostě není „in“ a už vůbec není „cool“. Je prostě „out“.

  A tak co hrozného nás může potkat v tak báječném století jako je právě to jednadvacáté? Nejhorší pro celou naši společnost mohou být výpadky proudu a nedostatek elektřiny. Když v dnešní době vypadne proud, nefunguje nic, absolutně nic. Co má v takové situaci člověk dělat, když netráví čas jinak než u televize nebo počítače? A co teprve dnešní mládež, která vyrůstá na počítačích a internetu a bez těchto věcí si normální život nedovede představit? Není proto divu, že se neustále staví nejrůznější elektrárny, které by nedostatku elektřiny měly zamezit a možná i výpadku. U nás se nejvíce staví solární elektrárny. Vynikající vynález ale nemá „malou“ chybičku? Naši zákonodárci odhlasovali zákon, takže se stavba solárních elektráren stala výhodným byznysem, na kterém si investoři velice vydělají. Avšak naši poslanci si nejspíš (jak je jejich zvykem) neprostudovali žádné podklady o solárních elektrárnách, a tak není divu, že odhlasovali něco, co by jinak neodhlasovali. Výkupní cena elektřiny ze slunce je totiž mnohem vyšší než elektřina z ostatních elektráren. Když tedy roste počet solárních elektráren, roste i cena elektrické energie. To jsou základy matematiky – přímá úměrnost. Naštěstí vláda rapidnímu zdražení zamezila a zavedla tzv. srážkovou daň. Ta se týká všech investorů, kteří své megalomanské solární elektrárny postavili na rozsáhlých polích. I v okolí našeho města vyrostlo několik těchto „hrůz“, které nejenže hyzdí přírodu, ale zároveň také zabírají do té doby obdělávanou úrodnou půdu. Obce bohužel v takové nabídce od investora nevidí nic jiného než peníze do rozpočtu obce, a tak nám na polích stále rostou a rostou nejen solární elektrárny, ale i nová obchodní centra, továrny a parkoviště. A tak se ptám, budeme mít za pár let, co jíst? Každý z nás možná bude rád, když si vypěstuje ovoce a zeleninu na vlastní zahradě.  

Autor: Marek Osouch | úterý 12.4.2011 18:17 | karma článku: 15,39 | přečteno: 1850x
  • Další články autora

Marek Osouch

Hra na kočku a myš: Tuhý honí Šlachtu

Rezignace, zděšení a ostré výměny názorů provázejí plánovanou reorganizaci policie a sloučení dvou celostátních útvarů ÚOOZ – Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu – a ÚOKFK neboli zkráceně protikorupční policie.

10.6.2016 v 16:20 | Karma: 19,91 | Přečteno: 646x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

Zrušením Schengenu zrušíme základ Evropské unie

„Obnovme kontroly na hranicích!“ hlásají už nejen lidé v Česku, ale také největší evropské zemi Německu. Tam už o tom mluví dokonce politici.

12.8.2015 v 16:03 | Karma: 11,42 | Přečteno: 550x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

ČNB jako neomezené teritorium prezidenta

Mezi změny ústavy, které mají omezit prezidentovy pravomoci, zařadila Sobotkova vláda také jmenování členů Bankovní rady. Nově u něj má být zavedena kontrasignace. Zeman s tím ale nesouhlasí, přestože ještě před patnácti lety stál na druhé straně barikády a snažil se o něco podobného.

8.2.2015 v 15:48 | Karma: 9,34 | Přečteno: 495x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

ČSSD jako schizofrenik

Vedení ČSSD zrušilo svou stranickou buňku v Duchcově, kde její členové uzavřeli koalici mimo jiné s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka považuje DSSS za extremistickou stranu. Ptám se – a co KSČM?

13.12.2014 v 16:48 | Karma: 26,74 | Přečteno: 676x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

Média podle Zemanových příznivců rozmazávají jeho vulgarity

Kromě červených karet mohli lidé minulý týden v Boskovicích spatřit transparent Zemanových podporovatelů s nápisem „Respektujeme demokraticky zvoleného prezidenta“. Jeden z lidí, který jej držel, se představil jako Jakub. Příjmení nechtěl sdělit z obav o svou rodinu. Nevnímá to ale tak, že by se bál říci svůj názor.

8.12.2014 v 21:39 | Karma: 19,38 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1690x
V roce 2018 jsem úspěšně dokončil magisterské studium žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.